Liedon Vanhalinna

Vanhalinnan kartanokeskus sijaitsee kahden historiallisen valtaväylän, Hämeen Härkätien ja Aurajoen, välissä muinaisen linnavuoren kupeella. Mauno ja Ester Wanhalinna lahjoittivat asuinkartanonsa vuonna 1956 Turun Yliopistolle. Yliopiston valtiollistamisen jälkeen Vanhalinna jäi Yliopistosäätiön hoitoon. Lahjoituskirjan hengen mukaisesti Vanhalinnasta on rakennettu merkittävä museokokonaisuus ja yliopiston toimintaa edistävä kulttuuri-, seminaari- ja juhlakeskus. Turun Yliopistosäätiö perusti vuonna 1998 erillisen Liedon Vanhalinna -säätiön hoitamaan kartanokeskusta.

Viime vuosina Vanhalinnassa on vuosittain käynyt noin 20 000 vierasta. Kartanon päärakennuksessa on Ester ja Mauno Wanhalinnan sisustama kotimuseo, jossa on esillä talon alkuperäisen kalustuksen lisäksi isännän mittava asekokoelma sekä runsaasti yksityiselle Turun Yliopistolle kuulunutta kalustoa. Kotimuseon lisäksi Vanhalinnassa on kaksi pysyvää näyttelyä: arkeologinen näyttely sekä kansatieteellinen näyttely Elämänlanka. Pysyvien näyttelyiden lisäksi Vanhalinnan tiloissa esitellään vuosittain useita vaihtuvia museo- ja taidenäyttelyitä.

Vanhalinnan tilakokonaisuuden säilymistä voi parhaiten edistää valitsemalla Vanhalinnan perhejuhlan pitopaikaksi, ainutlaatuiseksi kokousympäristöksi tai edustavaksi yritystilaisuuden tapahtumapaikaksi. Vanhalinnan toimintaan voi osallistua esimerkiksi Vanhalinnan Museon Ystävät ry:n jäsenenä.

Liedon Vanhalinnan nettisivut