Liedon Vanhalinna

Liedon Vanhalinnan sivut

 

 

 

 

 

 

Mauno ja Ester Wanhalinna lahjoittivat asuinkartanonsa vuonna 1956 Turun Yliopistolle. Vanhalinnan kartanokeskus sijaitsee kahden historiallisen valtaväylän, Hämeen Härkätien ja Aurajoen välissä muinaisen linnavuoren kupeella. Yliopiston valtiollistamisen jälkeen Vanhalinna jäi Yliopistosäätiön hoitoon. Lahjoituskirjan hengen mukaisesti Vanhalinnasta on rakennettu merkittävä museokokonaisuus ja yliopiston toimintaa edistävä kulttuuri-, seminaari- ja juhlakeskus. Turun Yliopistosäätiö perusti vuonna 1998 erillisen Liedon Vanhalinna -säätiön hoitamaan kartanokeskusta.

Viime vuosina Vanhalinnassa on vuosittain käynyt noin 20 000 vierasta. Kartanon päärakennuksessa on Ester ja Mauno Wanhalinnan sisustama kotimuseo, jossa on esillä talon alkuperäisen kalustuksen lisäksi isännän mittava asekokoelma sekä runsaasti yksityiselle Turun Yliopistolle kuulunutta kalustoa. Vanhalinnassa on lisäksi kolme pysyvää näyttelyä: arkeologinen näyttely sekä kansatieteelliset näyttelyt Idän ja lännen maa sekä Elämänlanka.

Vanhalinnan tilakokonaisuuden säilymistä voi parhaiten edistää valitsemalla Vanhalinnan perhejuhlan pitopaikaksi, ainutlaatuiseksi kokousympäristöksi tai edustavaksi yritystilaisuuden tapahtumapaikaksi. Vanhalinnan toimintaan voi osallistua esimerkiksi Vanhalinnan Museon Ystävät ry:n jäsenenä.