Miljoonalahjoitus Turun Yliopistosäätiölle – Pekka ja Pellervo Halmeen rahastosta tukea tutkimukselle

​Turun Yliopistosäätiön hallitus perusti Pekka ja Pellervo Halmeen rahaston lauantaina pidetyssä kokouksessaan. Rahasto perustuu Pekka Halmeen testamenttimääräykseen. Hirvensalossa koko ikänsä asunut Pekka Halme kuoli kuluvan vuoden tammikuussa 91 vuoden iässä. Hänen veljensä Pellervo oli kuollut aiemmin eikä kummallakaan ollut lähisukulaisia.

Turun Yliopistosäätiön asiamies Pekka Kanervisto kertoo, että testamentista ei tiedetty säätiössä etukäteen.

– Veljesten tausta huomioiden suvun perinnön jättäminen juuri Yliopistosäätiöön on ollut luonteva ratkaisu. Perheessä on oltu laajasti kiinnostuneita tutkimuksesta, uudesta tiedosta ja yliopiston mahdollisuuteen vaikuttaa kehitykseen, Kanervisto kertoo.

Pekka ja Pellervo Halmeen rahasto on säätiön 72. nimikkorahasto. Nimikkorahastot saavat suuren sijoittajan hyödyt ja tuotto jaetaan nimikkorahastoille kunkin rahaston suuruuden mukaan. Pekka ja Pellervo Halmeen rahaston vuotuinen jakomäärä sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen tutkimukseen tulee olemaan noin 40 000 €.

Testamentattu omaisuus käsittää pääasiassa osake- ja korkovarallisuutta, mutta myös maatila, johon liittyy pitkäaikainen hallintarajoitus.

Vähän vanhempi ikäluokka saattaa muistaa Pekka Halmeen lahjakkaana korkeushyppääjänä. Halmeen paras saavutus oli 11.sija tuloksella 190 cm Helsingin olympiakisojen korkeushypyssä vuonna 1952. Turun urheiluliittoa edustaneen Halmeen ennätys sisäjalantyylillä oli 195 cm. Vaihdettuaan ulkojalan tyyliin Halmeen tulokset paranivat entisestään.

Turun Yliopistosäätiö on toiminut nykymuotoisena vuodesta 1974, jolloin Turun yliopisto valtiollistettiin. Yksityisen yliopiston lahjoitusvaroista saatiin peruspääoma Turun yliopiston toimintaa tukevalle säätiölle. Turun Yliopistosäätiön toiminnan tarkoituksena on edistää ja tukea Turun yliopiston toimintaa. Säätiön tärkein toimintamuoto on säätiön hallinnoitavana olevat nimikkorahastot, joiden tuotoista säätiö jakaa vuosittain apurahoja. Tuki apurahoina Turun yliopistolle vuonna 2018 on noin puolitoista miljoonaa euroa.