FT Lauri Viinikkalasta Vanhalinnan uusi toiminnanjohtaja

Vanhalinnan uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu filosofian tohtori Lauri Viinikkala (34). Viinikkalan akateeminen tausta ja käytännön osaaminen vakuuttivat valitsijat.

FT Lauri Viinikkala väitteli Turun yliopiston Suomen historian oppiaineesta vuonna 2019 aiheenaan yhdistetyn todellisuuden hyödyntäminen menneisyyden esittämisessä museoissa ja kulttuurimatkailussa. Väitöskirjatyön yhteydessä Viinikkala toimi yhteistyössä useiden museoiden sekä matkailu-, markkinointi- ja teknologia-alan yritysten kanssa. Hän on ollut myös perustamassa yhdistetyn todellisuuden (Mixed Reality) yritystä. Viinikkala on viimeksi toiminut Turun museokeskuksen tutkijana vastaten kulttuurihistoriallisista kokoelmista.

– Vanhalinnassa yhdistyvät todella monet minua kiinnostavat puolet pitkästä historiasta upeaan miljööseen. Työ Vanhalinnan toiminnanjohtajana pitää varmasti sisällään jännittävää vuorovaikutusta menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Visioissani Vanhalinna tulee tarjoamaan vierailijoille monimuotoisia löytöretkiä Aurajokilaakson menneisyyteen, näyteikkunan Turun yliopiston toimintaan sekä unohtumattomat puitteet niin juhlille kuin kokouksille, Lauri Viinikkala kertoo.

– Vanhalinna saa Lauri Viinikkalasta aktiivisen moniosaajan, joka pystyy yhdistämään Vanhalinnan moniulotteisen historian, tarinat sekä ympäristön kiinnostavilla ja uusilla tavoilla yhteen. Yhteydet Turun yliopistoon aiemmin sekä tutkijana ja opettajana luovat hänelle hyvät edellytykset myös yhteistyön tiivistämiseen yliopiston eri oppiaineiden ja yksiköiden sekä tutkimusasemien kanssa, kertoo Turun Yliopistosäätiön ja Liedon Vanhalinna -säätiön asiamies Pekka Kanervisto.

Lauri Viinikkala aloittaa työnsä Liedon Vanhalinnan toiminnanjohtajana tammikuussa 2021.

Entinen kotitila on nykyään juhla-, kokous- ja matkailukohde

Turun Yliopistosäätiö perusti Liedon Vanhalinna -säätiön vuonna 1998, jolloin Vanhalinnan maaomaisuus ja kulttuurihistorialliset arvokkaat rakennukset siirrettiin sitä varten perustettuun museosäätiöön.

Mauno ja Ester Wanhalinna lahjoittivat kotitilansa yksityiselle Turun Yliopistolle (nyk. Turun Yliopistosäätiö) vuonna 1956. 1990-luvun lopulla toteutetun laajan peruskorjauksen jälkeen Vanhalinnan uusi toimintakonsepti otettiin käyttöön. Vanhalinna on suosittu juhla-, kokous- ja matkailukohde. Vanhalinnassa vieraili vuonna 2019 sen historian suurin kävijämäärä, yli 40 000 henkilöä.

Vanhalinna sijaitsee Aurajoen varrella noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta. Maiseman keskeisiä elementtejä ovat Aurajoen lisäksi Vanhalinnan linnavuori, avoin peltomaisema ja Hämeen Härkätien museotie.

Vanhalinnan www-sivut: https://vanhalinna.utu.fi/

Lisätietoja:

Säätiön asiamies Pekka Kanervisto, 040 507 5900

FT Lauri Viinikkala, 040 767 9085