Tuplamaisterista valtiosihteeriksi – Matti Anttonen korostaa laajan yleissivistyksen merkitystä yhteiskunnalle

Kuva: Ulkoministeriö

 

Säätiön hallintoneuvoston tuore puheenjohtaja, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen haluaa roolissaan rakentaa entistäkin vahvempaa yhteyttä Turun yliopiston ja yhteiskunnan välille.

– Yleissivistyksen merkitys on isompi kuin ajatellaan. Sivistyneet ihmiset tekevät rationaalisempia päätöksiä, ja laaja yleissivistys sekä monipuolinen kielitaito ovat tärkeitä monessa työssä, Anttonen sanoo.

Anttonen näkee Turun yliopiston tehtävänä opettaa ihmisiä oppimaan.

– Sitä kautta rakennetaan parempaa Suomea ja yhteiskuntaa. Turun Yliopistosäätiön rooli on puolestaan käydä keskustelua yliopiston kanssa ja vahvistaa molempien verkottumista. Näin saadaan yliopiston osaaminen mahdollisimman hyvään käyttöön.

– Myös alumnitoimintaa voidaan aina parantaa, siinä työssä säätiö voisi toimia kontaktien luojana ja tuoda ihmisiä yhteen.

Anttonen on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Turun yliopistosta ja kauppatieteiden maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta. Monipuolinen kurssikattaus kansainvälisestä markkinoinnista aina käytännölliseen filosofiaan varmisti laajan osaamisen ja ymmärryksen siitä, miten asiat liittyvät toisiinsa.

– Olen mieluusti mukana Turun Yliopistosäätiön toiminnassa, sillä olen itse saanut elämään paljon rakennuspuita tutkinnoista. Kaikkea mitä olen oppinut, on tarvittu eikä koskaan voi opiskella liikaa ­– teen sitä itsekin koko ajan. Olen nyt 64-vuotias ja siirryn syksyllä uuteen työhön Ranskan suurlähetystön päällikön tehtävään, Anttonen kertoo.

Eurooppa-foorumin alullepanija

Ennen nykyistä tehtäväänsä Anttonen työskenteli Suomen Ruotsin suurlähettiläänä. Eräänä päivänä Anttosen työkaveri kysyi, oliko lähetystö osallistumassa Ruotsin Hässleholmissa järjestettävään Europaforum-tapahtumaan.

– Googlasin tapahtuman ja mietin, että hienon jutun ovat saaneet paikallisin voimin aikaiseksi. Kun sitten kesällä 2017 olin Turun Yliopistosäätiön retkellä Saarenmaalla puhumassa, kysyin säätiön väeltä, että miksette Turussa järjestä vastaavaa. Samana syksynä kauppakorkealla järjestetyn tilaisuuden yhteydessä Anders Blom tuli vetämään hihasta ja kertomaan, että idea toteutetaan, Anttonen muistelee.

Kesällä 2022 Eurooppa-foorumi järjestetään Turussa jo viidettä kertaa. Tarve Eurooppa-keskustelulle ei ainakaan nykyisessä maailmantilanteessa ole vähentynyt.

Anttosen mukaan Eurooppa-foorumin perustamista ja elämänmittaista opiskelua yhdistää yksi asia: uteliaisuus.

– Eurooppa-foorumin kohdallakin kaikki lähti yhdestä kysymyksestä, jonka alaiseni esitti. Kysymykset ovat tärkeitä: niitä pitää oppia esittämään ja kääntelemään asioita kuin Rubikin kuutiota, jotta saadaan esiin mahdollisimman erilaisia näkemyksiä ja ratkaisuita.

Teksti: Kati Munkki