Saarenmaan yliopistokeskus avoinna yliopistolaisille ympäri vuoden

Saarenmaan yliopistokeskuksen uusi isäntäpari Mari-Ann ja Mati Tasa sekä tiloissa monena kesänä lomaillut Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen (vas.). Kuva: Maria Vasenkari.

Yliopistolaiset voivat vuokrata Viron Kuressaaren keskustassa sijaitsevia Turun Yliopistosäätiön omistuksessa olevia majoitustiloja jatkossa ympäri vuoden. Vuokrausajan laajentamisen mahdollistaa uusi isäntä.

​Turun yliopisto ja Yliopistosäätiö ovat tarjonneet Saarenmaan Kuressaaren kaupungissa Turun yliopiston henkilökunnalle ja sidosryhmille idyllisen lomakohteen kaikkien palvelujen äärellä. Vasta remontoidut majoitustilat kaikkine mukavuuksineen ovat käytössä sekä virka- että vapaa-ajan tarkoituksiin. Kiinteistössä on lisäksi myös kokous- ja toimistotiloja.

– Saarenmaan yliopistokeskuksen tilojen käyttö on keskittynyt juhannuksen ja elokuun puolivälin väliselle ajalle. Totesimme, että paras tapa laajentaa tilojen käyttöastetta ja varmistaa niiden hyvä hoito, on ottaa tiloille paikallinen isäntä. Aloitimme etsinnät viime kesänä ja sopimus allekirjoitettiin joulukuun alussa. Olemme erittäin tyytyväisiä ja toiveikkaita, että tämän järjestelyn myötä yhä useammat yliopistolaiset löytävät nämä hienot tilat. Tavoitehan pysyy samana: haluamme tarjota yliopistolaisille oman lomakohteen idyllisellä Saarenmaalla, Yliopistosäätiön asiamies Pekka Kanervisto toteaa.

Vuokraustoiminnasta vastaa nyt yrittäjäpariskunta Mati ja Mari-Ann Tasa.

– Annamme paikallisasiantuntemuksemme ja kaiken osaamisemme yliopistolaisten käyttöön. Asumme aivan yliopistokeskuksen vieressä, joten pystymme reagoimaan palvelutarpeisiin ja -pyyntöihin hyvinkin nopeasti. Toivomme, että yhä useammat yliopistolaiset löytävät kauniin Saarenmaan, Tasat toteavat.

Samaa mieltä on Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen, joka on perheineen viettänyt kesälomaa Saarenmaalla jo seitsemänä vuotena. Varaus on tehty myös ensi kesälle.

– Saarenmaa todellakin tarjoaa jokaiselle jotakin, ikäryhmästä riippumatta. Tekemistä riittää meidän 16-henkisen perheemme kaikille jäsenille. Pienimmät lapsenlapset viihtyvät yliopistokeskuksen turvallisessa pihassa, isommat lapset viilettävät läheisellä uimarannalla ja sateen sattuessa kylpylässä. Kuressaaren historiallinen kaupunkimiljöö, kävelyetäisyydellä sijaitseva piispanlinna, raikas ilma, hyvä ruoka, Saarenmaan luonto, harrastusmahdollisuudet, ulkoilureitit ja monet kesätapahtumat sekä pikkukaupungin etäisyydet tekevät Saarenmaasta kertakaikkisen ihastuttavan lomanviettopaikan, Vainio-Korhonen kertoo.

Hän toivoo, että voisi jonakin keväänä vetäytyä kirjoittamaan Kuressaren inspiroivaan ympäristöön vähän pidemmäksi ajaksi – silloin kun valkovuokot kukkivat.

– Tilat tarjoavat erinomaiset puitteet seminaarien, erilaisten juhlien tai vaikkapa joulunviettoon. Yliopistokeskuksessa on tällä hetkellä majoitustilat yli 20 hengelle ja kunnostamme tulevaisuudessa vuokrauskäyttöön myös entisen kesätalonmiehen asunnon. Autamme ilomielin erilaisten tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa, Tasat toteavat.

Ensi kesän kalenterissa on vielä vapaata

Ensi kesäksi jo tehdyt varaukset pysyvät voimassa ja ensi vuoden alkupuolelle asti uudet varaukset tehdään entiseen tapaan osoitteeseen saarenmaa@utu.fi. Yliopistosäätiön sivuilla on tarkemmat ohjeet sekä tilaesittelyt. Vuoden alusta lähtien uudet varaukset tehdään suoraan yrittäjälle uusien verkkosivujen valmistuttua. Päivitetty tieto varauskäytännöistä löytyy tulevaisuudessakin Yliopistosäätiön sivuilta.

Yliopistolaiset saavat vuokrata tiloja entisillä edullisilla yliopistohinnoilla. Kohde tulee vuoden alussa vuokrattavaksi myös yliopiston ulkopuolisille. Kesän 2018 varauskalenterissa on vielä vapaata.

Vuoden 2015 loppuun asti tiloissa toimi parikymmentä vuotta aiemmin muun muassa Turun, Tallinnan ja Tarton yliopistojen yhteistyöhankkeena perustettu Saarenmaan yliopistokeskus. Yliopistokeskuksen toiminnan päätyttyä Turun Yliopistosäätiön omistuksessa olevan rakennuksen tilat ovat olleet Turun yliopiston henkilökunnan, eläkeläisten ja yliopiston ystävien vuokrattavana.

>> Lisätietoa Saarenmaan yliopistokeskuksen tiloista, hinnasto ja varausohjeet löytyvät Yliopistosäätiön sivuilta.

>> Saarenmaan esittely Visit Estonia -sivustolla

MV