Kiinteistösäätiöltä merkittävä rahoitus Vanhalinnan rakennusperinnön ylläpitoon

Turun talousalueella toimiva Kiinteistösäätiö on myöntänyt Liedon Vanhalinna –säätiölle 20 000 €:n määrärahan Vanhalinnan suojellun rakennuskannan hoitoon.

Määräraha tullaan käyttämään pääasiassa puimala-rakennuksen huopakaton uusimiseen sekä muihin akuutteihin korjauksiin sekä Härkätien varrella olevan Vuoripellon ladon syksyllä alkavan korjauksen tarveaineisiin.

”Kiinteistösäätiön tuki tulee todella tarpeeseen varsinkin nyt kun museo elää koronan vuoksi poikkeuksellista aikaa. Tulorahoitus on keväällä käytännössä loppunut ja vaikka näyttelytoiminta pääsee kesäkuun alussa jo avautumaan, rahat eivät muutoin riittäisi korjaustoimintaan”, kertoo museonjohtaja Hannele Lehtonen.

Kiinteistösäätiö edistää ja tukee rakennussuunnitteluun, asumiseen, asuinympäristöön ja kiinteistönhoitoon ja hallintoon sekä kiinteistökannan säilymiseen liittyvää toimintaa. ”Kiinteistösäätiö haluaa avustuksella tukea Liedon Vanhalinna-säätiön arvokasta työtä Vanhalinnan rakennuskannan säilyttämiseksi”, sanoo Kiinteistösäätiön asiamies Juha-Matti Kulmala.

Vanhalinnassa on toistakymmentä suojeltua rakennusta, jotka peruskorjattiin vuosituhannen vaihteessa. Tämän jälkeen on tehty mm. maalämpöinvestointi sekä päärakennuksen alakerran museo- ja kokoustilojen kunnostaminen. Merkittävän osan tulorahoituksesta varsinaisen museonäyttelytoiminnan lisäksi muodostaa tilausravintolatoiminta – kokoukset, perhejuhlat ja yritysjuhlat.

Vanhalinnan maa-alue on noin 90 hehtaaria. Alueelle ei ole pääsymaksua. Viime vuonna alueen kävijämäärä oli yli 40 000 ja tänä vuonna määrät ovat lisääntyneet. ”Toivomme yleisön ymmärtävän, että sekä ympäristönhoito että rakennuskannan hoito maksavat. Meillä on nyt otettu käyttöön vapaaehtoiset aluepääsymaksut sekä perustettu vapaaehtoisryhmiä kulttuuriperinnön hoitoon. Vuoripellon ladon talkooryhmäänkin voi vielä ilmoittautua, kertoo Hannele Lehtonen.

Lisätiedot:

Pekka Kanervisto, 040 507 5900, pekka.kanervisto@utu.fi
Hannele Lehtonen, 050 308 8167, hannele.lehtonen@utu.fi