Hyvää Kostinpäivää!

Turun Yliopistosäätiön asiamies Pekka Kanervisto kirjoittaa 21.5.2020 Kostin päivän kunniaksi Kosti Hämmäröstä, Kostin päivästä ja Kosti Hämmärön rahastosta.

Turun Yliopistosäätiö on ollut viime vuosina järjestämässä Naantalin Rymättylän Hämmärössä Kostin päivää. Päävastuun järjestelyissä ovat vuorotellen ottaneet Kosti Hämmärön maita Turun Yliopistosäätiöltä ostaneet yksityishenkilöt. He  ovat perheilleen rakentaneet upeaan, luonnonkauniiseen saaristomaisemaan vapaa-ajan asuntonsa. Kostin päiville on kokoontunut viime vuosina yli 50 hengen ryhmä ja tuntuu siltä, että vain pakottavista syistä on jääty pois. Tilaisuus on vapaamuotoinen; tilaisuuden primus motor Kaj Ahvas esittää kesäisiä saaristolaislauluja, syödään kunkin tuomia eväitä, nähdään naapurit ja vaihdetaan kuulumisia talvitauon jälkeen. Yksi virallisempikin puheenvuoro on: Yliopistosäätiön asiamies kertoo mihin vuonna 2009 kuolleen maanviljelijän ja saariston monitaitajan rahaston varoja on käytetty.  Vaikka tonttinsa ostaneet eivät lahjoitusta Hämmärön rahastoon olekaan tehneet, hyvä mieli muodostuu siitä, että heidän kauppahintarahat ovat nyt tuottamassa hyvää. Vuosi vuodelta apurahojen määrät ja summat ovat kasvaneet. Kosti Hämmärön rahaston apurahojen lista on niin pitkä, että vain muutamia esimerkkejä tuodaan esille: ”pienten lasten influenssa yleisen rokotusohjelman aikakautena”,  ”vanhempien vaikutus lasten syöttämiseen ja kasvuun”,  Lopu jo! Raskauspahoinvointi: esiintyvyys, taustatekijöitä ja mittaaminen”, ”Sähkösavukkeiden käyttö”, ”Sädehoitovasteen ennustaminen syövässä PET-kuvantamisella”, ”Luun ja verisuonten uudismuodostuksen solu- ja molekyylitason mekanismit”.

Kosti Hämmärö syntyi Hämmärön Länsitalossa vuonna 1916 Evert Kosti  ja Josefina Ihanelma (o.s. Lindqvist) Hämmärön ensimmäisenä ja ainoana lapsena. Äiti Nelma – kuten häntä kutsuttiin  – kuoli  31-vuotiaana Kostin ollessa vain viisivuotias. Kuolinsyystä ei ole mitään mainintoja.  Arvauksena on mainittu noihin aikoihin riehuneen Espanjan-taudin, johon menehtyi paljon varsinkin nuoria, hyväkuntoisia ihmisiä. Puolison varhainen poismeno on varmaan ollut isä-Kostille kova isku. Vielä Kostin ensimmäisen luokan koulutodistukseenkin hän oli kirjoittanut molempien vanhempien allekirjoituksen, siis myös kuolleen äidin nimen. Koti jäi ilman äidin huolenpitoa. Vuonna 1921 tehdyn perukirjan mukaan koti oli ollut runsailla tekstiileillä, astioilla ja ruokavälineillä varustettu. Ikkunoissa oli verhot ja ikkunoiden edessä kukkapöydät, pöydillä pöytäliinat. Nelmalla oli myös kangaspuut ja ompelukone. Länsitalossa oli jo vuonna 1921 myös puhelin.

Isä-Kosti ei enää mennyt uusiin naimisiin eikä poika-Kostikaan päätynyt avioliitoon eikä hänellä ollut lapsia. Isä kuoli vuonna 1981 ja he olivat siihen saakka eläneet Länsitalossa kaksistaan. Kosti oli aktiivinen, paikallisten ja mökkiläisten hyvin tuntema  suuren talon omistaja. Hän piti omaisuudestaan hyvän huolen, rakensi vuokramökkejä ja laituripaikkoja kesäasukkaille. Kosti Hämmärö oli Rymättylässä ensimmäisiä, joka suunnitteli mailleen ranta-asemakaavan. Se valmistui jo 1980-luvulla. Maata hän ei kuitenkaan suostunut myymään, vaikka moni sitä häneltä ilmeisesti kyseli.

Kosti Hämmärön kuollessa 92-vuotiaana vuonna 2009 selvisi, että hän oli 2000-luvun alussa tehnyt testamentin Turun Yliopistosäätiölle, jonka oli perustettava hänen nimeään kantava rahasto, joka jakaa tukea lääketieteen tutkimukseen Turun yliopistossa. Jäämistöön tutustuttaessa ja Kostin tunteneiden kertomusten perusteella kävi ilmi, että Kosti oli koko ikänsä ollut erityisen kiinnostunut lääketieteen kehityksestä, sairauksien voittamisesta  ja yleisesti elämän edellytysten parantamisesta. Aivan varmasti nuorena kuolleen Nelma-äidin äkillinen kuolema tuntemattomaan sairauteen on jättänyt Kostiin elinikäisen jäljen. Sadassa vuodessa lääketiede on kehittynyt aimo harppauksin.

Viettäessämme tänään –vuonna 2020 – Kostin päivää emme kokoonnu Naantalin Hämmärössä  – koronapandemian vuoksi.  Asiamies raportoi nyt, että kevään 2020 apurahajaossa Turun Yliopistosäätiö jakoi Kosti Hämmärön rahastosta apurahoja 37 kpl, yhteensä 99 412 €. Koko jako vuodesta 2010 lähtien on yli 444 kpl,  yhteensä 836 160 €.  Ja pääoma on hyvin sijoitettu niin, että apurahojen määrät ja summat kasvavat tulevina vuosina.

Tänään teemme syvän kummarruksemme Kostille, joka jätti omaisuutensa tuleville sukupolville, hyvän elämän edellytysten parantamiseen.

Kosti Hämmärön rahaston esite (pdf)

Hämmärö – testamentti tieteelle (pdf)

Keväällä 2020 Kosti Hämmärön rahastosta myönnetyt apurahat

Nuoren tutkijan apurahat

LL, EM Riku Erkkola: Pienten lasten rinovirusbronkioliitin ennusteeseen vaikuttavat tekijät

MSc Madhuri Hande: Syklopalladoitujen oligonukleotidien syntetiikka ja käyttö uudenlaisina lääkeaineina

FM Liina Uusitalo-Kylmälä: Luun ja verisuonten uudismuodostuksen solu- ja molekyylitason mekanismit

Tutkimusapurahat

MDS Samira Elmanfi: Bakteerinen signaalimolekyylit ikenen solujen toiminnan säätelijänä

FT Kirsi Gröndahl-Yli-Hannuksela: A-streptokokki ja raskaus

Dosentti, FT Tove Grönroos: Sädehoitovasteen ennustaminen syövässä PET-kuvantamisella

FT Jatta Helin: Aivojen hermosoluyhteyksien toiminnallinen kuvantaminen Alzheimerin taudin rottamallissa – Pitkittäisen seurantatutkimuksen kineettinen mallintaminen valtimoverinäytteiden avulla

TtM Ninni Ihalainen: Stigma mielenterveyspotilaita kohtaan

Dosentti, LT Valtteri Kaasinen: Kofeiinin neuroprotektiivinen vaikutus nigrostriataaliseen dopamiinijärjestelmään Parkinsonin taudissa

LT Jukka Koffert: PET-MRI ohutsuolen Crohnin taudin diagnostiikassa ja taudin aktiivisuuden seurannassa

Dosentti, FT Päivi Koskinen: Syöpäsolujen aineenvaihduntaa säätelevät PIM-kinaasit ja niiden uudet substraatit

LT Aino Lammintausta: Vanhusten uniapnean erityispiirteet

TtM Elisa Nordström: Kuvallisen materiaalin käyttö psykoterapian tehostajana ns. Videotalk-menetelmä

FM Miina Nurmi: Lopu jo! Raskauspahoinvointi: esiintyvyys, taustatekijöitä ja mittaaminen.

Dosentti, LT Päivi Polo: Uniapnea ja monirakkulainen munasarjaoireyhtymä (polycystic ovari syndrome, PCOS)

Dosentti Markus Pääkkönen: Kienböckin taudin ylipainehappihoito -seurantatutkimus

LL Heidi Pöyhönen: Diagnostiikka, ennuste ja hoidon turvallisuus lasten keskushermostotulehduksissa

LL, erikoisl. Arimatias Raitio: Synnynnäisten vatsanpeitteiden puutokset Suomessa vuosina 1993 – 2014

FT Petri Susi: Enterorokkoviruksen muuntunut taudinkuva

Professori Tuula Vasankari: Sähkösavukkeiden käyttö

Matka-apurahat

LT Laura Ekblad

MSc Elnaz Fazeli

PhD candidate Inês Félix

MSc Niloofar Hashempour

LL Emma Honkanen

TtM Emilia Kielo

FM Susanna Kortesluoma

LL Tomi Kuusimäki

MSc Martina Lerche

PhD student Naziha Mansuri

FM Johannes Merilahti

TtT Kaisa Mishina

FM Veera Ojala

PhD, Docent Csilla Sipeky

MSc Sina Tadayon

FT Sisko Tauriainen

FM Laura Virtanen